Bývalého riaditeľa prešovského ÚPSVaR odsúdili na 30 mesiacov

06.08.2007 Prešov

Banská Bystrica 6. augusta (TASR) - Bývalého riaditeľa prešovského Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) 52-ročného Eduarda S. dnes samosudca banskobystrického pracoviska Špeciálneho súdu Pezinok odsúdil na ...
Samosudca uznal Eduarda S. vinným zo spáchania pokusu trestného činu podvodu, ako aj z pokračujúceho trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Zároveň mu uložil peňažný trest 20-tisíc korún. Pre prípad jeho úmyselného marenia mu samosudca uložil náhradný trest v trvaní päť mesiacov nepodmienečne.
Rozsudok nie je právoplatný, Eduard S. sa voči nemu odvolal po jeho vynesení a zdôvodnení. Špeciálny prokurátor, ktorý Eduarda S. obžaloval z korupcie, žiadal pre neho sedemročný trest. Avšak samosudca jeho návrh prekvalifikoval len na pokus podvodu. K verdiktu samosudcu sa špeciálny prokurátor vyjadrí po doručení písomného vyhotovenia rozsudku.
Eduard S. tvrdí, že spomínaných trestných činov sa nedopustil. \"Ja verím v spravodlivosť tohto súdu, verím, že spravodlivo rozhodne. Ja som nič neurobil, \" povedal Eduard S. pred vynesením rozsudku. Podľa neho išlo voči nemu o komplot so zámerom dostať ho z miesta riaditeľa, pretože SDKÚ ho nemala rada.
Prokurátor mu však kládol za vinu, že začiatkom februára 2005 žiadal od vtedajšej vedúcej úseku sociálnych vecí a rodiny na detašovanom pracovisku prešovského ÚPSVaR v Sabinove Ľudmily S. a od ďalšej pracovníčky úplatok po 15 000 korún. Sľúbil im za to, že vybaví, aby na ich miesta nebolo vypísané nové výberové konanie. Pritom pripravované zmeny v organizačnej štruktúre pracoviska si mal iba vykonštruovať a oznámiť ich na porade, aby takto od nich získal peniaze.
Bývalý riaditeľ Eduard S. v júli 2004 schválil jednému zamestnancovi odmeny vo výške 20 000 korún a ďalším minimálne dvom podriadeným viackrát niekoľko desaťtisícové odmeny. A to s tým, že mu po odpočítaní dane a odvodov ostatné peniaze odovzdajú, čo aj urobili. Spôsobil im tak škodu za bezmála 100-tisíc korún.
Ľudmila S. , ktorá začala spolupracovať s políciou ako agent, na súde uviedla, že v septembri 2005 odovzdala Eduardovi S. obálku, v ktorej bolo 15 000 korún. Riaditeľ ich vzal, na súde však tvrdil, že nešlo o úplatok, ale - keďže bol v zlej finančnej situácii - peniaze si od nej iba požičal.
 

Vyberte región

mark